Acarlar Longozu, ülkemizin tek parça halindeki en büyük longozu yani su basar ormanı olarak bilinmektedir. Oluşum şekli olarak adeta bir kıyı set gölüdür. Doğaya meraklı iseniz bölge gerçekten sizler için harika bir tatil yeri olacaktır.
Acarlar Longozu’na ne zaman gelmeli?
Mayıs’tan Kasım sonuna kadar olan zaman longoza gelmek için en güzel zaman Foliage (renk değişimi sevenlerin Ekim & Kasım gibi burada aklı çıkıyor. Ağaçlar kırmızından sarıya çalıyor, pembeleşmiş nilüferler de suyu kaplıyor. O yürüyüş yolununda da sarı yapraklar önünüze halı seriyor.) İlkbahar ve yaz ise en yeşil, en hayat dolu zamanları. Bir de, ziyaret saatlerinizi mutlaka 9 ila 15 arasına denk getirmeye çalışın, yoksa beyaz nilüfer çiçekleri kapanır ve kaçırırsınız. Gelecek olursanız Mayıs’tan Ekim ortasına kadar nilüferler 9 – 15 arası çiçek açmaya devam ediyor. Bu arada, ufak bir bilgi sıkıştıralım: Lotus olarak da bilinen nilüfer çiçeği, kökleri bataklık bir zeminde olup, içine hiç çamur kaçmadan pırıl pırıl suyun yüzüne gelip açtığı için Budizm ve Hinduizm’de kutsal sayılıyor.
Acarlar Longozu hakkında;
Sakarya’nın kuzeyinde Karasu ve Kaynarca ilçeleri arasında yer alan Türkiye’nin tek parça halindeki en büyük longoz (subasar) ormanı. Genişliği 250–1250 m, uzunluğu 7,5 km’dir. Oluşumu açısından tipik bir kıyı set gölüdür. Karadeniz’le arasında 20–25 m yüksekliğinde kumullar, güneyinde ortalama 100 m yüksekliğinde alçak tepelerle sınırlanır. Sakarya nehrinin 6 km batısında yer alır, fazla suları Okçu deresiyle Sakarya Nehri’ne dökülür. Ulaşım açısından Karasu ile arasında yaklaşık 26 kilometre, Sakarya ile arasında yaklaşık olarak 50 kilometre mesafe vardır.
Çevresinde Karasu’ya ait 5 köy: Denizköy, Karamüezzinler, Üçoluk, Taşlıgeçit, Camitepe, Kaynarca’ya ait 3 köy; Turnalı, Büyükyanık, Birlik köyleri bulunur. Türkiye’de nadir bulunan subasar orman ekosistemiyle 1998 yılında Bursa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulunun aldığı kararla ile 1. derece Doğal Sit Alanı olarak koruma altına alınmıştır. Adapazarı Toprak Su Teşkilatı 1971 yılında gölün gideğeni olan Okçu deresini genişleterek kanala dönüştürmüştür. O zamandan günümüze gölün alanı %40’ı (9.443 km2) küçülmüştür.
Gölde bir kısmı endemik olan bitki ve hayvan türleri yaşar. Özellikle göçmen kuşların üreme ve kışlama alanıdır. Orman alanında dişbudak, kızılağaç, kayın, karaağaç türleri yaygındır. Çocuk felci tedavisinde kullanılan Göl soğanının ticareti Kaynarca köylüleri tarafından yapılmaktadır. Longozda yayın, kızılkanat, sazan balıkları, çevrede tavşan, tilki, yaban domuzu, gelincik, doğan ve sincap yaşar. Longoz Sakarya’daki tek Yaban Hayatı Geliştirme sahasıdır. Su meneksesi (Hottonia palustris) yurdumuzda endemik bir tür olarak yalnızca Acarlar Gölü’nde bulunur. Ayrıca göl lalesi (Leucojum aestivum) gibi bazı nadir tur de Acarlar Gölü’nde bulunmaktadır. Longoz 2009 yılında hazırlanan planla Sulak Alan olarak tescillenmiş ve planlaması yapılmıştır. Longozun Karasu kısmında yürüyüş yolu, restoran, sandal, deniz bisikleti, piknik ve park alanı gibi düzenlemeler yapılarak Eko-turizme kazandırılmaya çalışılmaktadır.