Yükseklerinde iğne yapraklı ağaçları barındıran Çam Dağının ortalama yüksekliği 880 metre. Doğuda Fındıklıtepe’ye doğru gidildiğinde bu yükseklik daha da artıyor. Akçakoca Dağları ve Bolu Dağı’nın uzantısı durumunda. Alçak kesimlerinde geniş yapraklı ağaçlar var, Akdeniz bitkilerinden ve Karadeniz çeşitliliğinden oluşan ot, çalı ve ağaççıklarla kaplı. Yüksek kısımları çamla kaplı olduğundan çam dağı adı verildiği sanılıyor. Bu bölgede bolca kestane ağacı bulunduğundan kestane balı üretimi önemli bir gelir kaynağı ve lezzetiyle civar ilçelerde ün yapmış durumda.
Dağın güney yamacında Hendek ilçesinin Selman Dede Türbesi yer alıyor. Hendek’i Kocaali’ye bağlayan karayolu Çam Dağı’ndan geçiyor. Bu yol doğa ve kültür yolu olarak belirlenmiş. Turistler, maceracılar ve dağ yürüyüşçüleri tarafından rağbet gören yol belirli dönemlerde gerçekleştirilen doğa sporu faaliyetlerine ev sahipliği yapıyor.
Yüksekliği, doğa sporlarına uygunluğu ve çeşitli yerleşim yerlerine yakınlığı ile bilinen Çam Dağında ayrıca demir, kurşun ve çinko madenleri de mevcut.