Güneşin denizden doğup, denizden battığı tek yer: KOCAALİ

Kocaali, Sakarya’nın kuzeyinde Karadeniz sahilinde 40.000’e ulaşan nüfusuyla yıllara göre büyüklük gösteren bir ilçedir, doğusunda Akçakoca güneyinde Hendek batısında Karasu ilçeleri bulunmaktadır. Türkiye’de güneşin denizden doğup denizden battığı tek yerdir.

Cumhuriyet döneminde 1954 yılına kadar Karasu ilçesine bağlı bir köy olan Kocaali, bu tarihte bucak, 1987 yılında da ilçe olmuştur. 1956 yılında belediye teşkilatı kurulmuştur. Göç sırasında hastalıklarla boğuşan halk oldukça iri gövdesiyle Ali isimli birisi her bakımdan yardımcı olmuş ve bu yüzden bu bölgenin adı Koca Ali olarak kalmıştır.

Kocaali, Sakarya’nın en çok fındık üreten ilçesi konumundadır. Kocaali İlçesi’nin doğusunda denize dökülen Melen Çayı bulunur. Melen Çayı, Türkiye’nin Marmara bölgesindeki önemli rafting alanlarındandır. Melen Çayı’nın suyu yapılan bir regülatör ile içme suyu olarak İstanbul’a gönderilmektedir. İstanbul’un 40 yıllık su ihtiyacını karşılayacak olan Melen projesi suyunu ilçe sınırları içinden alır. Melen Çayı ile ilgili detaylı bilgiye dergimizin ilerleyen sayfalarında yer verilmiştir.

Karadeniz kıyısında bulunan Kocaali’nin 14 km uzunluğunda 500 metre genişliğinde kum plajı bulunmaktadır. İklim ise tipik Karadeniz iklimi özellikleri göstermektedir.

Kocaali’nin önemli yerleri arasında Maden Deresi ve Çam Dağı gösterilebilir. Kültürel simge olarak değer taşıyan Kocaali evleri, son derece kıymetlidir. Endemik bir bitki olan Kum Zambağı ise Kocaali’ye verilmiş bir hediye niteliğindedir.

Kocaali, Sakarya’nın kuzeyinde Karadeniz sahilinde mevsimsel özeliklere ve yıllara göre nüfusuyla hareketliliği farklılık gösteren bir ilçedir.

Doğusunda Akçakoca güneyinde Hendek batısında Karasu ilçeleri bulunmaktadır. Türkiye’de güneşin denizden doğup denizden battığı en güzel bölgedir.

Cumhuriyet döneminde 1954 yılına kadar Karasu ilçesine bağlı bir köy olan Kocaali, bu tarihte bucak, 1987 yılında da ilçe olmuştur. 1956 yılında belediye teşkilatı kurulmuştur.
Bölgelerin kuruluşu esnasında yaşanmışlıklar, o yerleşim yerinin günümüze ulaşan tarihi olarak değerlendirildiği biliniyor. 
Kocaali ilçe tarihi hakkında günümüze ulaşan bilgiler bizlere ipuçları vermektedir.


İlçe halkı yerleşik düzene geçerken ve bölgeye göç sırasında hastalıklarla boğuştuğu bilgisi günümüze kadar ulaşan bir bilgi olarak değerini korumaktadır. O devirde Kocaali halkına oldukça iri gövdesiyle Ali isimli birisi her bakımdan yardımcı olmuştur.
Yardım severliğiyle halkın gönünde taht kuran bu şahsiyetin adı Koca Ali lakabı bugünkü Kocaali ilçesinin adı olarak yaşatılıyor.

Kocaali, Sakarya’nın en çok fındık üreten ilçesi konumundadır.
Kocaali İlçesi’nin doğusunda denize dökülen Melen Çayı bulunur. Melen Çayı, Türkiye’nin Marmara bölgesindeki önemli rafting alanlarındandır. Melen Çayı’nın suyu yapılan bir regülatör ile içme suyu olarak İstanbul’a gönderilmektedir. İstanbul’un 40 yıllık su ihtiyacını karşılayacak olan Melen projesi suyunu ilçe sınırları içinden alır. Melen Çayı ile ilgili detaylı bilgiye dergimizin ilerleyen sayfalarında yer verilmiştir.

Karadeniz kıyısında bulunan Kocaali’nin 14 km uzunluğunda 500 metre genişliğinde, içeriğiyle kalite değeri oldukça yüksek kumsallarını barındırmaktadır. İklim ise tipik Karadeniz iklimi özellikleri göstermektedir.

Kocaali, aynı zamanda birden çok değerleri bir arada barındıran bir ilçe. Bu değerlerin başında Maden Deresi, Çam Dağı ve ilçenin farklı bölgelerinde doğal sirkülasyon içerisinde, akarsu kenarlarında oluşan mesire yerleri gösterilebilir.
Kültürel simge olarak değer taşıyan, farklı kültürlerin izlerini yansıtır Kocaali evleri, son derece kıymetlidir.
Bugün Karadeniz sahil boyunca ve farklı bölgelerde yok olmuş ya da yok olmak üzere olan Endemik bir bitki olan Kum Zambağı ise, Kocaali’ye verilmiş bir hediye olarak günümüzde adeta tüm sahili süsler niteliktedir.

Kocaali’nin önemli yerleri arasında Maden Deresi ve Çam Dağı gösterilebilir. Kültürel simge olarak değer taşıyan Kocaali evleri, son derece kıymetlidir. Endemik bir bitki olan Kum Zambağı ise Kocaali’ye verilmiş bir hediye niteliğindedir.

Exit mobile version