Karasu

Karasu Poyrazlar Gölü Tabiat Parkı

Sakarya’nın merkezine yaklaşık 6 km olan Poyrazlar gölü tabiat parkı muhteşem tabiat güzelliği ve yemyeşil bitki örtüsüyle harika bir gün geçirmenize olanak verecek güzellikte bir tabiat parkı içerisinde yer alır. Özellikle Türk Kültürünün vazgeçilmez aktivitesi olan mangal organizasyonları için biçilmiş kaftan bir ortam yaratabileceğiniz Poyrazlar Gölü bir tabiat parkı olması nedeniyle girişlerde ücret alınmaktadır. Araç ile giriş ücreti 2020 yılı için 15 TL  (İlerleyen tarihlerde değişebilir.)

Çeşitli araç türleri ve kişisel olarak girişlerde ücret tablosu şu şekildedir.

Şahıs* 6 TL
İndirimli Şahıs 3 TL
Bisiklet 6 TL
Motosiklet 9 TL
Otomobil 15 TL
Minibüs 54 TL
Midibüs 90 TL
Otobüs 162 TL

*Araçla giriş yapılması halinde araç içerisindeki kişi sayısına göre ücret alınmaz. Sadece araç giriş ücreti alınır.

Poyrazlar Gölü Tabiat Parkında Neler Yapılır?

Göl kenarında bulunan işletmede çay, kahve yemek, kahvaltı yapmanızında mümkün olduğu bölgede en çok tercih edilen aktiviye elbette piknik. Göl kenarında ve yolun üst kısmında bulunan ağaçlık bölgede ücretsiz olarak oturabileceğiniz ve piknik yapabileceğiniz masalar mevcut. Ayrıca bazı noktalarda bacalı hazır mangal düzenekleride var. Hafta sonu erken gitmeniz durumunda bu olanaktanda faydalanabilirsiniz.

Balıkçılıkla uğraşıyorsanız tatlı su balıklarını yakalamak için göle olta atabilirsiniz. Piknik yapmaya gidiyorsanız yanınıza oltanızıda alıp bir yandan mangalınızı yaparken bir yandan gözünüz oltanın durumunda olsun. Her an bir balık yakayabilirsiniz.

Ayrıca Poyrazlar Gölü Tabiat Parkına bisikletle gitmek veya bölgede bisiklet kiralayarak parkta bir tur atmayıda tercih edebilirsiniz. Bisiklet Sporunun yanında Fotoğrafçılık, Kuş Gözlemciliği, yılın belirli günleriden Doğa Temalı Şenlikler, Trenle Göl Turu, Paintball, ATV Safari, Atla Göl Turu gibi etkinlikler yapılmaktadır.

Tabiat Parkı içinde Büfe, Kır Kahvesi, Yağmur Barınağı, İskele, WC, Mescit, Çocuk Oyun Grupları ve çeşmeler mevcuttur.

Poyrazlar Gölü Tabiat Parkı ‘na Ne Zaman Gidilir?

Elbette bu böyle bölgelere ilkbahar ve yaz aylarında gitmeniz size muhteşem manzaralar seyrettirir. Cıvıl cıvıl kuş sesleri ve doğanın harika görüntüsü eşliğinde keyifli vakitler geçirmeniz mümkün.

Göl kenarındaki yolun üst bölümündeki ağaçlar genellikle göl kenarındakilerden daha büyük olduğundan gölgelik alan bulmanız ve yazın yüksek sıcaklıkta güneşten etkilenmemeniz daha kolaydır.

Poyrazlar Gölü Hakkında Bilgi

Poyrazlar gölü piknik alanı 1985 inşaa edilmiş ve o yıldan günümüze hizmet vermeye devam etmektedir. 2011 yılından Tabiat Parkı olarak ilan edilmiştir.

Derinliği 3-8 metre arasında değişen gölün sahil kenarı uzunluğu yaklaşık 2400 metredir. Yerel halk olarak Teke gölü adıylada bilinen Poyrazlar Gölünün çevresi ormanlık alanlarla çevrilidir. Poyrazlar gölü Sakarya Nehrinin yatak değiştirmesi sonucu meydana gelmiştir.  Sakarya nehrinin taşması durumunda kapaklı boğaz yardımı ile göle karışmaktadır. Normal zamanlarda ise göl Sakarya nehrindeki sızıntılar ile beslenir. Ayrıca gölün kuzeyinden çıkan dere ile göl suyu tekrar Sakarya nehrine karışır. Böylelikle göl suyu sürekli değişim göstermektedir. Göl çevresinde gürgen ve meşeden oluşmuş ormanlık alanın yanında sonradan ağaçlandırmayla karaçam ve sarıçam türlerinden oluşan ormanlık alanlar vardır.

Gölde yaşayan kuş türleri ve canlı hayatı ile ilgili bilgileri Sakarya Kaymakamlığının buradaki yazısından okuyabilirsiniz.

Poyrazlar Gölü Tabiat Parkı Nerede ve Nasıl Gidilir?

Poyrazlar gölü tabiat parkı na İstanbul tarafından Otoyol üzerinden gelmeniz durumunda Sakarya – Bilecik – Antalya çıkışını kullanarak otoyoldan çıkın. Otoyol çıkışından sonra yaklaşık 2,5 km ileride önünüze çıkan köprülü kavşaktan Hendek – Düzce – Ankara yönüne doğru sağa dönün ve D100 karayoluna girin.

D100 karayoluna girildikten 2 km sonra köprülü kavşaktan Erenler- Kaynarca – Karasu istikametine doğru dönün. Kocaeli üzerinden D100 karayolunu kullanan ziyaretçilerde bu kavşaktan dönmeliler.

Karasu ilçesine doğru yaklaşık 13 km gidildikten sonra (Güzergah üzerinde yeni Sakarya Stadyumunuda görebilirsiniz ) Poyrazlar Gölü tabela ve afişlerini gördüğünüz noktadan dönüş yaparak 600 metre ilerledikten sonra Poyrazlar gölü Tabiat Parkı girişini görmüş olursunuz.

Daha Fazla Göster

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu