Kocaali

Maden Deresi

1800’lü yılların sonunda yerel halk ve Fransız işbirliği neticesinde inşa edilen madenden, çinko ve bakır çıkarılmış. Osmanlı Devleti’nin son dönemlerinde, bölgede kurşun, boraks, altın ve çinko madenleri çıkarılmış. Dere boyunca yüründüğünde Şerbet Pınarı mahallesine gidiliyor.

Maden Deresi, özellikle son 15 yılda yerli ve yabancı turistlerin oldukça ilgi gösterdiği bir konum haline geldi. Adeta yeniden keşfedildi. Derenin iki yanı, kayın, kestane ve çınar ağaçlarıyla kaplıdır. Bölgede ekim ayında kestane, bahar aylarında ise lezzetli dağ çilekleri meyve veriyor.

Uçurum ve kayalıkların içerisinde, bazen derenin yanında 2 km boyunca ilerleyen tüneller var. Tünellerden tünellere geçişler patika yollar ile sağlanıyor. Tünelin bir ucundan girildiğinde derenin diğer ucuna kadar başka bir çıkış yolu bulunmuyor. Tünellerin yan taraflarından ışık alması amacıyla belli aralıklarla pencereler açılmış. Günümüzde Maden Deresine yapılan turistik gezilerde turistler bu tünellerden yürüyerek şelaleye ulaşıyor. Ancak belirtmek gerekir ki tünellerin dar ve alçak olması, herhangi bir koruyucu önlem alınmamış olması buraya yapılan seyahatlerde dikkatli olunmasını zorunlu hale getiriyor.

Patika yolların takip edilmesi halinde çeşitli mağara girişleri görülüyor. Bu mağara girişlerinin bazıları açıktır. Bazı mağara girişleri ise çökme, kaybolma tehlikesi sebebiyle kapatılmış.

Kocaali Belediyesi ve Marmara Kalkınma Ajansı tarafından sürdürülen bir proje ile bu alanların güçlendirilmesi ve bireylerin bölgeyi daha rahat bir şekilde gezebilmeleri amaçlanıyor. Yani bölgenin adını yakın zamanda çok daha sık duyuyor olacaksınız.

Maden Deresinde cilt hastalıklarına, mide rahatsızlıkları, sinir sistemi hastalıkları ve yaraların iyileşmesine iyi geldiği söylenen şifalı suların bulunduğu rivayet ediliyor.

Bölge halkının özellikle hafta sonları yoğun ilgi gösterdiği derenin iki yanında piknik alanları da var. Bölge halkı hafta sonları erken saatlerde gelip gece saatlerine kadar burada aileleriyle vakit geçiriyor. Piknik alanlarının yanı sıra bölgede dinlenme tesisleri ve restaurantlar bulunuyor.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu